Take a fresh look at your lifestyle.

خواص و مضرات گیاهان دارویی

40

مقدمه

قرن بیست و یکم، قرن بازگشت به طبیعت نام گرفته و اکثر محققین علوم دارویی و پزشکی دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی معتبر دنیا و کارخانجات عظیم داروسازی توجه خود را به بررسی و پژوهش در زمینه شناخت مواد مؤثره، خواص فارماکولوژیک، کاربرد درمانی و ساخت اشکال دارویی از گیاهان دارویی معطوف نموده اند. در این راستا شناسایی گیاهان دارویی و خواص و مصرات گیاهان دارویی بکار رفته در طب سنتی از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است.

به منظور آشنایی بیشتر با گیاهان دارویی در این نوشتار برخی از گیاهان متداول در طب سنتی در فارماکوپه گیاهی ایران معرفی گردیده است.

لازم به ذکر است که در استفاده از گیاهان داروئی همانند سایر رشته های پزشکی ضروری است به پزشک مطلع مراجعه کرد و بعد از تشخیص بیماری و تجویز توسط پزشک معالج اقدام به مصرف گیاهان دارویی نمود تا از تداخل اثر با مصرف سایر داروها و یا عوارض احتمالی جلوگیری به عمل آید.

آشنایی با خواص آلبالو

آلبالو یا به قول فرنگی ها همان گیلاس ترش ( hcytr  Sount) از میوه های فصل تابستان است که هم به صورت خام به عنوان میوه، مورد استفاده قرار می گیرد و هم از آن در غذاها، دسرها و شیرینی های مختلف فصل استفاده می کنند. و البته از مربا و شربت خوشمزه آن نیز نمی توان به راحتی گذشت؛ به خصوص اینکه شربت آلبالو خاصیت عطش زدایی نیز دارد. در ضمن، بعضی ها برای رفع تشنگی، آب آلبالو را به شربت آن ترجیح می دهند. از طرف دیگر، این میوه طبیعتی سرد دارد. بنابراین خوردن آن به افراد گرم مزاج توصیه می شود. به طور کلی آلبالو، سرشار از ویتامین ها و املاح معدنی گوناگونی به خصوص ویتامین C و مقداری سدیم، منیزیم، پتاسیم، مس و روی است.

خواص درمانی

آلبالو باعث کاهش فشار خون می شود، بنابراین مصرف آن برای افرادی که دارای فشار خون بالایی هستند مفید است؛ علاوه بر این، غلظت خون را کم می کند و برای رفع مشکل کم خونی توصیه می شود. آلبالو خاصیت صفرابری دارد و به دفع سنگ کلیه و کیسه صفرا کمک می کند. البته می گویند اگر آب یا مربای آلبالو با کمی رازیانه مخلوط شود، برای دفع سنگ مثانه و رفع سوزش مجاری ادرار مفید است. این میوه، نیروبخش بوده است و اثر ضدعفونی کننده بر روده ها دارد و در ضمن ورم معده را نیز کم می کند.

آلبالو به طور کلی برای درمان رماتیسم، تصلب شرایین، نقرس و پیوره دندان مفید است. با توجه به اینکه آلبالو قند خون را کاهش می دهد، دیابتی ها می توانند آن را با خیال راحت مصرف کنند. این میوه ادرار آور بوده، برای رفع ورم کلیه مفید است. چاق ها نیز می توانند با خوردن البالو خودشان را لاغر کنند. علاوه بر این، آلبالو چربی خون را نیز پایین می آورد.

مضرات

وقتی آلبالو خوردید روی آن آب نخورید، مایعات به طور کلی روی میوه ها آن را «باد کرده» می کند و این وضع برای دستگاه هاضمه خطرات جدی در بر دارد. مصرف آلبالو برای کسانی که ورم روده دارند مضر است چون آلبالو ترش است و سلولز دارد دیر هضم می شود. مصرف آلبالو برای کسانی که از معده یا روده ها علیل هستند مضر است. آنها می توانند آلبالوی پخته را به صورت کمپوت یا مربا مصرف کنند، البته در این موارد آلبالو چون پخته می شود، قسمتی از مواد حیاتی خصوصا ویتامین های خود را از دست می دهد ولی به آسانی هضم می شود.

با وجود این بعضی از کسانی که از جهت معده و یا روده ها علیل هستند، می توانند هضم آلبالو را تحمل کنند به شرطی که صبح ناشتا به مقدار کم آن هم کاملا رسیده باشد، مصرف کنند. مصرف آلبالو برای کسانی که دیابت دارند مضر است و می توانند به حد اعتدال آلبالو بخورند زیرا قند آلبالو از نوع لولوز است و این قند را بیماران دیابتیک می توانند جذب کنند. اشخاصی که چاق هستند نباید آلبالو را به عنوان دسر یا غذای اضافی علاوه بر غذاهای مخصوص رژیم خود مصرف کنند ولی به عنوان یک غذای اصلی می توانند آلبالو مصرف نمایند زیرا آلبالو دارای کالری کمی است و شیپور اشتهای کاذب را خفه می کند!

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

18 − 3 =